Депутати от всички партии пяха химна на страната в началото на днешното си заседание

В Украйна депутати от опозицията поискаха промени в конституцията, които ще ограничат властта на президента и ще дадат на парламента повече правомощия при формирането на правителство. Лидерът на партия „Удар” Витали Кличко заяви от трибуната на Върховната Рада, че новите избори са жизненоважни, за да се възвърне доверието на хората.

 

В рядък момент на единодушие, в началото на пленарното заседание, депутати от всички партии изпяха националния химн на Украйна. Химнът още не беше свършил, когато група от опозиционни народни представители започнаха да крещят "Убиец" на министъра на вътрешните работи Витали Захарченко. Това накара останалите министри да напуснат заседанието още преди то да е започнало. Когато на трибуната излезе лидерът на парламентарната група на управляващата Партия на регионите Олексадър Ефремов, опозиционните депутати започнаха да крещят.

 

Ефремов се обърна към тях с думите: „Когато политиците мълчат, улицата започва да говори. Това разделя Украйна от основния принцип на Европейска демокрация, създава хаос и конфликт в обществото. Надявам се, че тази сесия на парламента ще бъде решаваща и няма да позволи изпълнението на катастрофалния сценарии на тези провокатори”.

 

Лидерът на опозиционната партия „Удар” Витали Кличко заяви, че протестиращите трябва да бъдат чути: „Наше задължение е да изпълним волята на хората. Наше задължение е да ги чуем. Един от начините да решим проблема е да преразпределим властта, защото настоящият монопол води до ситуацията, в която сме в момента”.

 

Водещ политик от партията на президента Янукович заяви, че той трябва да свика предсрочни избори, ако опонентите му не направят компромис.

 

Повече за ситуацията в Украйна ще научите от видеото.