Според икономисти несигурността на фирмите може да се отрази негативно върху цялата икономика

Опасен застой в бизнес-кредитирането, отчитат от БНБ. Според икономисти несигурността на фирмите може да се отрази негативно върху цялата икономика.

 

Числата от статистиката на БНБ говорят сами за себе си. От 2009-та насам всяка година кредитите към бизнеса са отчитали ръст от поне 1-2 милиарда лева. Голямото затишие настъпва през миналата година, когато повишението е едва около 200 милиона.

 

Фирмите са притеснени и очевидно са доста предпазливи към тегленето на пари от банките.

 

Политическа несигурност и ширеща се бюрокрация! Така с две думи бизнесът описва ситуацията, в която дългосрочните планове често удрят на камък.

 

Как да инвестира един предприемач, когато за виза за строеж в общината трябва да чака няколко месеца, при положение, че законният срок е 14 дни”, заяви Камен Колев, Стопанската камара.

 

Ако бизнесът буксува, служителите почти винаги са потърпевши. Според икономистите първата реакция на предприемача е да затвори кесията за големите инвестиции. Ако това не помогне, идва ред на служителите.

 

Това си е сериозно притеснение за хората, независимо дали става дума за намаляване на работни заплати, намаляване на работно време или освобождаване на работна ръка”, заяви Калоян Стайков, Институт за пазарна икономика.

 

Според икономистите раздвижване на бизнес кредитирането може да се очаква, едва когато политическото и социалното напрежение у нас стихне. Независимо от това и през 2014 година един от основните проблеми у нас ще е безработицата. Съмнително, според стопанската камара, е и дали страната ни ще успее да постигне планирания икономически ръст от 1,8 процента.