Лекарите съветват да не прибягваме до самолечение

Тежка форма на пневмония върлува в страната. Само за няколко дни жертвите са вече пет. Болестта покоси бременна жена в Силистра и трима мъже от Хисаря.

 

Състоянието на 32-годишната пациентка от Силистра започва да се влошава драматично в понеделник и то въпреки сериозната терапия. Въпреки усилията на лекарите ден по-късно бременната жена умира. А смъртният случай отключва вълна на притеснение в силистренската болница.

 

Притесненията, оказва се, имат и основание. От месец насам белодробното отделение на болница работи над капацитета си. В болничните стаи се поставят допълнителни легла, за да могат да бъдат приети всички новопостъпили. Болните там са 39 болни при официално 30 легла. От тях 25 са с пневмонии като повечето са с усложнения.

 

В рамките на два дни трима мъже умират в Хисаря от бронхопневмония, причинена в следствие на усложнения от грип. Мъжете са на възраст между 41 и 50 години.

 

Интензивното отделение на столичната белодробна болница „Св. София” е почти препълнено. Осем души са в изключително тежко състояние, трима се борят за живота си.

 

Заради трагичните случаи лекарите съветват – да не прибягваме към самолечение, особено, ако грипът трае повече от два-три дни. Ако кашлицата не намалее и няма спад в температурата и подобряване на състоянието, задължително трябва да има преглед при семейния лекар и рентгенова снимка. С особена сила това важи за децата, бременните жени, възрастните хора и хронично болните, които през зимата са особено уязвими.

 

Специалистите все пак успокояват, че стойностите на заболелите от грип с тежки усложнения, прераснали в пневмония, не се различават сериозно от 2009 и 2010 г., когато щамът на грипа беше същият. Характерно за него е, че заболяват предимно млади хора.

 

Повече по темата ще научите от видеото.