Украинската валута поевтиня рекордно на фона на обстановката в страната

В Украйна продължават напрегнатите парламентарни дебати по искането на опозицията за промяна в конституцията. Депутатите работят под натиска на протестиращите. Под погледа на хиляди милиционери, противниците на правителството организираха протестен марш от окупирания площад „Независимост” до парламента.

 

И докато протестите продължават, все по-ясно се очертава финансовият и икономически аспект на кризата. Украинската валута се обезценява с бързи темпове и достигна най-ниските си нива от години насам.

 

Антиправителствените демонстранти изминаха разстоянието от окупирания площад до сградата на парламента под охрана. Протестиращите имат свои отряди, които са добре екипирани и готови да се бият с полицията, ако се наложи. Пред парламента шествието беше посрещнато от хиляди милиционери. Сградата беше обградена от линия от автобуси на милицията и втори кордон от служители с щитове.

 

Имаше и контрапротест. Поддръжници на правителството направиха свое шествие, което също завърши пред парламента. В тази обстановка депутатите обсъждат исканията на опозицията за ограничаване правомощията на президента и връщане към принципите на парламентарната република.

 

Продължаващите трети месец протести дават своето отражение върху финансовите пазари. Вчера украинската гривна премина психологическата граница от 9 гривни за 1 долар. Опитите на централната банка да повлияе на обезценяването не сполучиха. Гривната е на най-ниските си нива от 5 години. Според някои анализи това може да е добра новина за износа на Украйна.