Най-голямо финансиране е отделено за метрото, градския транспорт и завода за отпадъци

Рекорден бюджет в размер на близо милиард и половина лева прие Столичния общински съвет.  И тази година приоритети за София остават инфраструктурата, транспортът и образованието. Най-голямо финансиране е отделено за метрото, градския транспорт и завода за отпадъци.

 

Бюджетът на Столичната община за тази година е с 250 милиона лева повече от миналата. С тях е предвидено три пъти повече ремонти на улици и булеварди, строителството на нови детски градини, спортни зали в училищата и инвестиции в транспорта.

 

Това са парите, които плащат софиянци. Нормално е поне по-голямата част да бъдат предоставяни отново за инфраструктурни проекти”, каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

 

Повече пари в бюджета са заложени за здравеопазване, образование и култура. Ще се ремонтира и Софийската градска художествена галерия. Заложено е и увеличаване на собствените приходи на общината. Тук идва добрата новина за софиянци – това няма да става с увеличаване на местните данъци и такси, а с по-високата им събираемост.

 

Реалистичността на изпълнението на бюджета стана причина единствено групата на БСП в общината да гласува против него.

 

Считаме, че особено по отношение на инвестиционната програма, бюджетът е нереалистичен. Следващата година, когато отново сме в тази зала искрените ни притеснения са, че ще отчетем незадоволителен процент на изпълнение”, категоричен е общинският съветник от БСП Милка Христова.