За каузата ще работят доброволци, от партиите ще се търси логистична подкрепа

Граждански комитет започва подписка за референдум за избирателната система. От началото на следващата седмица инициаторите, начело с проф. Георги Близнашки, започват да събират подписи в подкрепа на идеята на президента Росен Плевнелиев за допитване с три въпроса – за или против мажоритарен вот, задължително и електронно гласуване. Амбицията на инициативния комитет е да съберат нужните 500 хил. гласа до края на месеца.

 

Продължение на протеста с мирни средства – така проф. Близнашки обобщава идеята. „Всяка дълбока промяна започва с промяна на изборните правила. Това е смисълът на начинанието”.

 

Част от инициативния комитет са университетски преподаватели, актьори, дисиденти, студенти. Един от тях е студентът Борис Рангелов, който отбелязва, че „за съжаление България няма много опит с пряката демокрация. Затова е важно да се проведе този референдум - защото това е опит”.

 

Референдумът ще бъде консултативен. Идеята е да предизвика разговор за изборните правила. Въпросите, предложени от президента, според проф. Близнашки, са изрядни и не противоречат на Конституцията. Инициативният комитет продължава да търси подкрепа за подписката, след като вече получи обещание за съдействие от ГЕРБ.

 

„Всяко нещо има своето време. Сега е дошло времето за тази идея”, коментира лидерът на опозиционната партия в парламента Бойко Борисов.

 

Утре предстои среща с представители на Реформаторския блок. Днес реформаторите не пожелаха да говорят предварително, но още миналата седмица принципно застанаха зад идеята за допитване. Проф. Близнашки очаква рамо и от „Зелените”. Решението предстои тази събота, когато се събира Националният съвет на партията. На поканата да станат част от Инициативния комитет, „Зелените” отговорили с отказ, имат съображения – „това е политическа кампания. Това е играта на ГЕРБ”. За тях различията са не само принципни, но и в детайлите, например по отношение на задължителното гласуване. Според „Зелените” негласуването също е вид избор.

 

Категорична подкрепа получава само идеята за електронното гласуване – поне за българите в чужбина. Опит да се протака темата, да се отлага във времето, така че референдум в деня на изборите за Европарламент да стане невъзможен, не биха били изненада за инициаторите.  

 

Що се отнася до финансирането: За каузата „референдум за изборите” ще работят ентусиасти - доброволци, казва проф. Близнашки: „Ще търсим логистична, а не финансова подкрепа от партиите”.

 

Повече за кампанията ще научите от видеото.