19 спасители и техните 15 кучета се обучават да намират затрупани хора в планината

Да намерят затрупан от лавина човек. На това се обучават 19 спасители и техните 15 кучета на Витоша. Квалификационният курс подготвя спасителни отряди за цялата страна.

 

Един миг невнимание. Грешна стъпка или напук на правилата за безопасност в планината могат да струват живота ни. Наскоро на косъм от смъртта се оказват двама сноубордисти в Банско.

 

Правят доста грешки. Вторият къса лавината, пада и затрупва първия. Изважда късмет, че ръката му е отвън и се вижда, успява да му почисти главата и въздухоносните пътища и човека е жив", казва планинският спасител и водач на кучето Норт - Наско. Спасява ги и бързата реакция на планинската служба. Най-важният фактор е времето.

 

До 15-ата минута е фазата на преживяемост. След нея процентите падат рязко от 90 на 30. И така намаляват шансовете за изваждане на жив човек”, добавя спасителят.

 

Статистиката сочи, че две трети от хората загиват още по време на лавината. У нас рекордът за затрупан и намерен жив човек е след прекарани над 5 часа под лавината. В световен мащаб е намереният в Норвегия жив човек след 9 дни в прегръдката на лавината.

 

Ние работим, докато не се намери тялото на затрупания”, коментира Методи Тодоров от Планинската спасителна служба към БЧК.

 

В нелеката задача да спасяват хора се включват и кучетата. Те се обучават в търсенето на пострадали минимум 2 години.

 

В обучението се включи и екипът на Нова, който беше затрупан от лавина. Задачата да ги открие беше възложена на овчарката Ерос. Усещането да бъдеш затрупан под снега и да нямаш почти никакъв въздух е ужасно. Не знаеш дали ще оцелееш. Но щом чуеш човешкия глас, лаят на кучето и зърнеш ровещите лапи, надеждата се възвръща мигновено.

 

За да не попадате в подобна ситуация е добре да спазвате следните правила. Трябва да се придържате към зимните маркировки, а скиорите и сноубордистите трябва да се съобразяват с лавинната опасност.

 

Ежедневно на сайта на спасителната служба се публикува степента на опасност по българските планини. Важно е да запомним, че времето в планината се променя бързо, а то е архитектът на лавините.

 

Всичко по темата гледайте във видеото.