Протестиращите се разотидоха, полицията остава по улиците

След драматичните събития вчера в Босна и Херцеговина нощта беше сравнително спокойна. На много места се забелязва засилено полицейско присъствие, но протестиращите се разотидоха и няма нови сблъсъци.

 

Местни медии съобщават, че утрото в Сараево, Тузла, Мостар и Баня Лука е мирно. Вчерашният ден беше белязан от безредици в цялата страна.

 

Трафикът по улиците е възстановен, отворени са повечето търговски обекти. В много градове правят оценка на щетите и броя на ранените.

 

Вчерашните размирици засегнаха не само големите градове, но и поне 20 други населени места в цялата страна. Само в Сараево има 120 пострадали при протестите. Повечето от тях са полицаи, ранени от хвърлени камъни.

 

Правителствени сгради в Сараево, Тузла, Зеница и Мостар и Бихач бяха сред подпалените. Някои горяха цяла нощ.

 

Местните медии и политици сочат като причина за безредиците общото недоволство на гражданите от ситуацията в страната. Администрацията е тромава и корумпирана. Несполучливи сделки по приватизацията на основни предприятия доведоха до загубата на хиляди работни места. Безработицата е около 40%, а правителствата в Сараево и Баня Лука не изглеждат способни да проведат необходимите реформи.

 

Подробности за обстановката в Босна ще научите от видеото. Коментар за причините, довели до покачването на напрежението в страната направи за "Събуди се" журналистът Георги Коритаров.