Традиционно се търсят хора за селското стопанство и за работа в хотелите

С наближаването на лятото се увеличават и предложенията за сезонна работа, отчитат от Агенцията по заетостта. Освен в България расте и интересът от други държави към българската работна ръка.
Традиционно се търсят хора за селското стопанство и за работа в хотелите. Въпреки кризата, Испания остава една от държавите с траен интерес към българските работници.   

 

Румяна е безработна от половин година. Търси работа като продавачка или помощник в кухня. Идеята да бере ягоди в Испания за няколко месеца й се струва интересна, но признава, че не е за нея. 

 

В случая Румяна е права – работата на полето е тежка, заради високите температури в Испания през лятото, затова възрастта се оказва ключов фактор при кандидатстването. Предпочитат се хора между 25 и 40 години.  

 

Възрастта не би била проблем за Станислав. Той е студент затова сезонната работа ще му позволи да закърпи бюджета си и в същото време да продължи да учи.  

 

Заплатата на българите, които ще заминат да берат ягоди в Испания е 38 евро на ден или малко над 1 500 лева на месец. Работи се по 6 часа и половина. 

 

От бюрото по труда съветват внимателно да проверявате фирмата преди да сключите договор за работа. Ако търсите работа не чрез бюрото по труда, а с фирма посредник имайте предвид, че ако ви поискат пари предварително това е сигнал за нередност. 

 

И още един съвет задължително запишете номера на посолството на в страната, в която отивате.