Частните хотели не се допускат до участие в конкурса за реализация на оздравителни програми

Собственици и управители на СПА хотели настояват отново да им бъде дадена възможност да работят с Националния осигурителен институт (НОИ). В момента пациентите могат да се лекуват и да провеждат рехабилитация на разноски на държавата, единствено в базите към Министерството на здравеопазването и НОИ.

 

Щерион Андреев е със заболяване на опорно-двигателния апарат и всяка година трябва да провежда балнеолечение. Смята, че трябва да има възможност да избира между държавен санаториум с програма на НОИ и частен спа-комплекс с доплащане. Така ще се реши и кризата с резервациите.

 

Социално-осигурените българи имаха тази възможност до преди 4 години. Сега обаче частните СПА-хотели дори не се допускат до участие в конкурса за реализация на оздравителните програми.

 

В Голяма част от частните хотели има медицински центрове с обучен персонал,които обаче се използват само от чужденци или платежоспособни българи.

 

Затова от СПА-асоциацията в Поморие настояват да се възстанови  възможността българските граждани да избират базата,в която да провеждат рехабилитацията си.

 

Управителният съвет на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм ще изпрати писма до Министерствата на икономиката и на здравеопазването с поредното настояване за разрешаване на проблема

 

Репортер: Цеца Алексова