В планините денят ще започне с облаци и мъгли, които по-късно ще се разкъсат

Умерен западен вятър ще разсее мъглите край Дунав, а повишението на температурите ще продължи. Денят ще започне с повече облаци над Източна България, където на места все още ще превалява слаб дъжд. По-късно валежите там ще спрат и над почти цялата страна ще се установи предимно слънчево и доста топло за февруари време. Ще духа умерен, а в североизточните райони временно и силен западен вятър.

 

Температурите утре ще са положителни. Минималните ще са между 2 и 7 градуса, а през деня се очакват максимални  между 11 и 16. В София сутринта ще е около 2 градуса, а през деня показанията на термометрите ще достигнат около 12 градуса.

 

В планините денят ще започне с облаци и мъгли, които по-късно бързо ще се разкъсат и намалеят до предимно слънчево време. Слаби валежи са възможни сутринта в източните части на Родопите и Стара планина. В ниските части вятърът ще бъде умерен от югозапад, а в по-високите силен от северозапад. Максималната температура на 1 000 метра ще е около 8 градуса, а на 2 000 - нула. В планинските ни курорти условията за туризъм ще са сравнително добри, особено в местата до 2 000 метра. Повечето писти са отворени, но някои от тях се обработват и с изкуствен сняг. Има и заледени участъци, а на места лавинната опасност е значителна.

 

В Западна Европа продължават да се борят с последиците от лошото време, което започна още в началото на зимата. Вчера бе поредният ден с интензивни валежи, силни ветрове и вълни по крайбрежието до 7, 8 метра. Най-силно засегната е югозападната част на Англия, където много реки излязоха от коритата си и предизвикаха наводнения в много райони. Всички железопътни линии, както и някои от основните пътища в тази част са затворени, заради опасност от свлачища, а важен железопътен участък по крайбрежието е бил напълно разрушен от вълните.

 

Утре червен код за опасно време е обявен на френския полуостров Бретан, както и по атлантическото крайбрежие на Португалия. Очаква се вятър със скорост до 130 км/ч, а височината на вълните да достига 11 метра. На Пиринеите ще има и застудяване със значителни снеговалежи. През следващите дни лошото време ще продължи, а по крайбрежието на Югозападна Англия се очакват вълни с височина до 14 метра .

 

У нас подобни проблеми няма да имаме. Във вторник ще има променлива облачност почти без валежи. В Дунавската равнина температурите ще се понижат, а в останалите райони вятърът ще се ориентира от юг и ще се затопли. В сряда и четвъртък облаците ще се увеличат и на много места ще превали дъжд. По поречието на Дунав ще има условия и за поледици, а в осаналите места температурите ще останат високи за сезона. В края на седмицата валежите ще спрат. В низините ще има условия за краткотрайни мъгли, а следобед се очакват повече слънчеви часове.

 

Повече за времето ще научите на Sinoptik.bg

 

Актуалните пътни и атмосферни условия можете да следите в реално време на Kamerite.bg