Тя трябваше да започне днес заради проблема с еднократните разрешителни за превози

Блокадата на границата с Турция от страна на българските превозвачи засега се отлага, решиха късно снощи на извънредно заседание от Съюза на международните превозвачи. Тя трябваше да започне днес заради проблема с еднократните разрешителни за превози, които южната ни съседка не признава. Все пак част от малките превозвачи обявиха готовност за протест на границата.

 

Вече повече от 10 дни огромна част от превозите между България и Турция не се осъществяват, след като Турция едностранно спря да признава разрешителните на българските превозвачи. Нашата страна приложи същата мярка срещу турските фирми. Така на практика в момента работят единствено големите компании, които имат годишни разрешителни.

 

Големите фирми засега се отказаха от блокадата заради обещаната среща на 21 февруари между България и Турция. Много представители на малки фирми са на границата и те са категорични, че проблемът е достатъчно сериозен за да не се отказват от протеста си.

 

Блокада от малките фирми ще има. Нашият бизнес е напълно сринат. Има много автомобили от трети страни – Иран, Ирак, Грузия. Шофьорите ни са там от 12 дни. Господин Ганев от „Автомобилна администрация” в петък ни каза, че имат договорка с турската страна за автомобилите, които са започнали превози преди проблема да се появи, да се приберат в страните си. В момента от наша страна това се изпълнява, но нашите автомобили стоят все още на границата”, каза пред камерата на Нова един от превозвачите.