Ниската изкупна цена на меда притеснява години наред пчеларите

Пчеларите почитат своя покровител свети Харалампи. Въпреки обещанията за подпомагане на отрасъла, повечето пчелари не са доволни от забавянето на мерките. Освен всички други проблеми, много от производителите на мед се опасяват, че могат да загубят поминъка си.

 

Мнозина от пчеларите в Търговищко,както и техните колеги от страната, са недоволни от факта, че поставените им искания за разрешаване на проблемите и подпомагане на сектора не са изпълнени. Няма почти никакъв ефект от миналогодишните им протести и че са започнали новата година със старите си проблеми.

 

Така и не намериха за нужно да подпомагат пчеларите със субсидии за единно плащане и с подпомагане като лекарства. По-добрата възможност е тригодишната пчеларска програма, която е с доста рестриктивни изисквания за момента. Доста съжаляваме, че ДФ „Земеделие“  не сметна за нужно да подпомогне пчеларите по друг начин.  Сега нашият мед стои”, заяви председателят на Общинско пчеларско дружество – Търговище Елена Стоилова.

 

„Пчелари, които са земеделски производители, им дават по някой лев за семейство ,за сандък, а на които не са земеделски производители, фактически на тях няма нищо,никакви субсидии. Ето това е проблемът в момента”, казва пчеларят Никола Колев от село Осен.

 

Въпросът, който години наред вълнува пчеларите, е ниската изкупна цена на меда, а разходите за са в пъти повече и няма кой да ги компенсира. Ниската изкупна цена на меда е причина за пет години броят на пчелните семейства в региона да намалее три пъти. Дори потомствени пчелари, за които това е единствен поминък, решават да ликвидират стопанствата си и да оставят по един два кошера, колкото да имат мед за вкъщи.