Те настояват за повече бройки разрешителни за транзитно преминаване в трети страни

Собственици и шофьори на малки транспортни фирми от Бургаско тръгнаха с 35 ТИР-а към границата с Турция рано сутринта, за да подкрепят колегите си. Напрежението сред хората нараства ежедневно, защото губят пари и трупат дългове.


Много от собствениците на транспортни фирми в Бургаско обясняват, че камионите им са блокирани на границата от 29 януари, когато южната ни съседка обяви, че анулира достъпът на български камиони с еднократни разрешителни за двустранен превоз между България и Турция. Оттогава трупат загуби.


Само за паркинга имам по 50 лева на ден и отделно момчетата трябва да им плащаме пари, за да ядат. А къде спят вашите колеги?! – В камионите, вече 12 дни са там”, обясни Милен Атанасов - собственик транспортна фирма.


„Нашето мнение на дребните превозвачи, които сме с по 2-3 камиона е, че големите искат да ни смачкат”, добяви Радостин Димитров, също собственик на транспортна фирма.


Затова недоволните отпътуваха тази сутрин за границата с Турция за участие в протеста, с надеждата да бъдат чути исканията им.


Настояваме да се пуснат по най-бързия начин разрешителните и да се пуснат повече бройки за транзитно преминаване за трета страна, защото имаме само хиляда бройки. Пускат в началото на годината за трета страна и те още за 15 дни свършват и до нас не достигат изобщо - до по-малките фирми”, обясни Атанас Чалдъков, собственик транспортна фирма.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Цеца Алексова