На ГКПП „Капитан Андреево” се пропускат само леки автомобили и автобуси

Българо-турската граница е блокирана от представители на малките и средните превозвачи. Пропускат се само леки автомобили и автобуси.

 

През границата не минават товарни автомобили. Те бяха спрени от представители на фирмите, които недоволстват от факта, че Турция отказва да признава еднократните разрешителни, с които пътуват повечето български фирми. Все още няма яснота колко дълго ще продължи блокадата.

 

Големите фирми решиха да не предприемат действия, тъй като се очаква среща с турската страна на 21 февруари.

 

Малко преди 10:00 часа товарен автомобил препречи пътя пред "Капитан Андреево". Малките превозвачи предприеха крайната мярка, тъй като вече не могат да чакат. Освен, че фирмите са обречени на фалит, много шофьори са блокирани по пътищата и не могат да се приберат.

 

Според превозвачите, проблемите с Турция, които съществуват от много време, се дължат на желанието на южната ни съседка да наложи своите фирми на международния пазар за сметка на българските. Надеждата на превозвачите е проблемите им да бъдат решени в най-скоро време.

 

По-рано през деня се проведе и среща на Асоциацията за международни превози в София. За съжаление решение на проблема не се намери. Превозвачите заплашиха, че ако до три дни не се намери изход, те ще преместят протеста си и в столицата.

 

Шофьорите са подложени на нечовешки условия, по 10 дни да стоят в кабините си. Те са в правото си да искат справедливо решение. Трябва незабавно да бъде решен този въпрос и от двете страни. Очевидно е, че на административно ниво не се случва. Ще трябва държавата да се намеси по-активно ”, каза председателят на УС на АЕБТРИ Георги Петърнейчев.

 

Репортер: Димитър Иванов