Тема този път е сигурността в страната

В парламента близо пет часа продължиха дебатите по поискания от ГЕРБ вот на недоверие  на правителството. Атакуваната сфера този път беше сигурността в страната.

 

Темата не предизвика очакваните словесни престрелки между депутатите. Дебатът беше продължителен и вял.

 

Защитната теза на управляващите беше, че е несериозно ГЕРБ да искат вот на недоверие за област, в която самите те не са се справили. 

 

Към края на деня депутатите се посъбудиха и започнаха с демонстрациите.  Първо депутатите от БСП, ДПС и „Атака” демонстративно напуснаха залата по време на изказване на бившия вътрешен министър, сега депутат от ГЕРБ, Цветан Цветанов. 

 

Депутатите се върнаха за изказването на премиера Пламен Орешарски. 

 

Цветанов им го върна с обръщение към Цветлин Йовчев, в което заяви, че той е министърът, който ще ликвидира МВР. В това време депутатите от ГЕРБ започнаха да скандират „Оставка” и вдигнаха същите плакати. 

 

Опозицията атакува управляващите на 6 фронта – несправяне с бежанската вълна, растящи контрабанда и битова престъпност, тежки критики в доклада на Европейската комисия, скандалите с подслушването. И най-вече:

 

Двама  емблематични отсъстващи днес. Вдъхновителят на реформата в ДАНС Христо Бисеров и резултата от тази реформа –Делян Пеевски”, заяви Веселин Вучков от ГЕРБ. 

 

Контраатаката не закъсня. В 51 минути и точка по точка вътрешният министър на практика заяви едно – днешните проблеми са наследени от вчерашните управляващи.

 

Не може да искаш вот на недоверие за нещо, което се е случвало при твоето управление”, заяви Цветлин Йовчев. 

 

Под главния прицел на министъра се оказа неговият предшественик Цветан Цветанов.

 

В изказването си Йовчев заобиколи темата с Делян Пеевски. Несъстоялият се шеф на ДАНС обаче му се притече на помощ в дебата от разстояние. В интервю за агенция ПИК Пеевски обвинява бившия вътрешен министър, че е притискал главния прокурор Сотир Цацаров да назначава негови приближени. 

 

Г-н Цветанов често молеше за срещи с мен в неговия кабинет, а и извън него. Молбата му бе да осъществявам чадър в моите медии над няколко престъпни босове. сега със съжаление ще призная, че съм оказвал такова съдействие. Убеден съм, че ме е подслушвал, а на няколко пъти съм засичал нерегламентирано проследяване. Цветан Цветанов е ползвал властта си, за да осъществява натиск от името на държавата върху определени хора”, се казва в интервюто. 

 

В момента държавата се управлява от задкулисието, от олигархията и организираната престъпност. Вие си направете сметката”, заяви Цветанов. 

 

Иначе не липсваха и аргументи по същество, например за атентата в Сарафово или за наводненията в село Бисер.

 

А символично или не, голяма част от депутатите от БСП се явиха на днешното политическо събитие с червени вратовръзки. 

 

Повече гледайте във видеото!