Не е ясно обаче каква ще бъде съдбата на животните

В скоро време колоритните файтони, които разхождат туристи в нюйоркския Сентръл парк, ще излязат в пенсия, съобщи БТА.

 

Намерение да закрие този бизнес има кметът на града Бил де Блазио.

 

Според градоначалника не е хуманно да се държат коне в съвременен Манхатън. 

 

Но остава един неизяснен въпрос. Каква ще бъда съдбата на "пенсионираните" коне?. 

 

Най-вероятно ще бъде намерен приют за около 200-те коня, лицензирани да теглят 
файтони в Града на небостъргачите.

 

Файтонджиите настояват да бъдат запазени сегашните конюшни. "Ако всички тези животни не бяха дошли в Ню Йорк, повечето от тях щяха отдавна да бъдат прекарани през кланиците", обяснява Иън Маккийвър, ирландец, собственик на 9 коня, впрягани в нюйоркски файтони. 

 

Той разхожда туристи със своите впрягове от 1987 година.

 

Защитниците на животните в Ню Йорк са твърдо против те да бъдат използвани в такава стресираща среда, каквато е градското улично движение.

 

 "Всеки, който наистина го е грижа за конете, не би си и помислил да пусне кон насред трафика в центъра. Това едва ли е решение на проблема. Градската среда не им е присъща!", заявява Али Фелдман, лидер на антифайтонското лоби "Нюйоркчани за чисти, обитаеми и безопасни улици".

 

Миналата година около 140 хиляди коне от САЩ бяха изпратени в кланици в Канада и Мексико, тъй като техните стопани не можеха да ги издържат. 

 

Проблемът се корени в нерегулираното размножаване на конете в САЩ. Всяка година виждат бял свят животни, за които няма как да бъдат положени съответните грижи дори за половината им живот. Броят на приютите за тях, когато навършат определена възраст, е малък - около 500.

 

Файтонджията Иън Маккийвър настоява да бъде запазен бизнесът, за да се спасят много животни. Той дава за пример своя кон Роджър, който бил кожа и кости, когато го купил от един фермер от Пенсилвания през 1999 година. След 15-годишна работа в Сентръл парк този месец животното ще бъде изпратено в приют в Лонг айлънд. 

 

"Когато дадете работа на кон, той е предпазен", аргументира се Маккийвър.