Общината пък обмисля да съди дружеството

Година след като десетки хиляди варненци започнаха протести срещу високите сметки за ток, ЕНЕРГО-ПРО отново заговори за поскъпване. Община Варна пък обмисля да съди дружеството.

 

С призив за нови протести и блокиране на булеварда пред общината варненци отбелязаха годишнината от февруарското недоволство.

 

Днес обаче ЕНЕРГО-ПРО отново заговори за вдигане на цената на тока, без да посочи конкретни проценти.

 

Ще се вдигнем ние, за да не се вдигне цената на тока. Ако мълчим, ще го направят 50 стотинки”, заяви протестиращ пред общината. 

 

Община Варна също има проблем с ЕНЕРГО-ПРО. От шест месеца администрацията се опитва да излезе на свободния пазар на електроенергия. 

 

Въпреки официалната кореспонденция, която водим, както и неофициалната комуникация, все още нямаме разрешение за излизане на свободния пазар”, заяви кметът на Варна Иван Портних.

 

От ЕНЕРГО-ПРО пък обясниха, че забавянето идва от многото електромери на общината, които трябва да бъдат проверени дали отговарят на изискванията.

 

„Над 600 повече електромера са и всеки един трябва да може да дава информация за консумация за всеки отделен час. Това е нещо, което трябва да бъде проверено, трябва да бъде синхронизирано”, заяви Мария Димитрова, директор „Обслужване на клиенти”.

 

Забавянето на разрешителното обаче струва пари на Общината. Затова ако се наложи, администрацията ще си търси правата в съда.