Тубите и пълните бидони продължават да са обичайна гледка във всеки дом

Безводие продължава да тормози жителите на Омуртаг. Няколко месеца след бедствената ситуация, когато градът бе заливан от протести, хората там продължават да са на водем режим. Как се живее зимно време без постоянно течаща вода и защо проблемът още не е решен, провериха кореспондентите ни.


След протестите през есента, когато в Омуртаг от чешмите на хората седмици наред не течеше и капка вода, тубите и пълните бидони продължават да са обичайна гледка във всеки дом. Вода има само по няколко часа на ден и то само благодарение на валежите през зимата. Семейството на Събко е в очакване на нова криза и винаги е запасено със сериозни количества вода.


Хората в града все чакат обещания им нов водопровод, който да замени сега съществуващия, който е много стар и с недостатъчен дебит. Новото трасе ще захранва Омуртаг с вода от язовир Ястребино, но все още не ясно кога това обещание ще стане реалност.


Въпреки обещанията на кмета хората в Омуртаг не вярват, че скоро ще имат постоянно течаща вода. Дори се шегуват, ако някой разреши дългогодишния им проблем, ще му изградят паметник подобен на този на видния им съгражданин космонавтът Александър Александров.


Повече по темата гледайте във видеото.