Природозащитници се събират тази вечер в 10 български града

Нова вълна от протести срещу строителството в парк “Странджа”. Природозащитници се събират тази вечер в 10 български града с искане за трайна забрана на строителството в защитената територия. 

 

Според екозащитниците заповедта на министър Искра Михайлова за спиране на спорния устройствен план на Община Царево не е достатъчна гаранция, че ще бъдат спрени инвестиционните намерения.

 

Актуалните проблеми в парковете „Странджа” и „Българка” са посочени от международни експерти като сериозни заплахи пред опазването на биоразнообразието у нас. Проектът за тунел под Стара планина и инвестиционните апетити в „Странджа” поставят под въпрос бъдещето на девствените гори и красивото крайбрежие.

 

Ако това се случи, парковете ще бъдат съсипани. Проблемите често опират до компромис между опазването на природата и инвестициите. Имайте предвид, че на парковете дължим чистата вода. Ако паркът е добре съхранен, това привлича туристите. Иначе те просто няма да дойдат тук”, заяви Род Тейлър, директор програма „Гори”, WWF.

 

Едва 4% от горските масиви у нас са непокътнати от човека. В същото време България е сред държавите с най-много гори в Европа. В съседна Румъния отскоро е факт министерско постановление, с което старите гори са поставени под строга защита.

 

Закрилата е безкомпромисна, без значение на собствеността, местоположението и големината. Точно това препоръчваме и на българското правителство”, заяви Костел Букур от програма „Гори”, WWF.

 

Според природозащитниците у нас от години се шири незаконен дърводобив. Допускат се инвестиционни проекти в защитени зони. Опазването, както на девствените гори, така и на красивото Южно Черноморие се подценява от правителствата.

 

Тази природа сме я взели назаем от нашите деца. Трябва да им я оставим, ако не в по-добро състояние, то поне в същото, в което е сега”, заяви Нели Дончева от програма „Гори”, WWF.