Хората са недоволни от високите цени и лихви на електричеството

В благоевградското село Микрево се очертава бунт заради спряно електричество. Хората често остават без ток заради неплатени сметки. От друга страна имат голям проблем с честите аварии на трафопоста, както и кражбата на ток между съседи.

 

Жителите коментират, че големите лихви представляват сериозна пречка за тях. В някои случаи те достигат до 3000 лева, които са непосилни за потребителите. „Плащахме си редовно, но сега няма работа в селото. Цялата махала е без работа, някои нямат в момента хляб вкъщи”, казва един от потърпевшите. Жителите поискаха и премахване на глобите, за да могат да се издължат. Редовните платци обаче също се оплакват от честите спирания на тока.

 

Ако има воля и желание от ЧЕЗ, решение може да се намери. Ние винаги сме готови да им помогнем. Има и как да се спрат кражбите, ЕРП-то пуска жалба към полицията, тя си върши работата и проблемът е решен. Хората искат да си плащат. Те не харчат много ток. Това са бедни хора, но ще намерят пари да си платят тока. Трябва да се премахнат убийствените лихви. От 200 лева става 2000 лева, това не е нормално за тази държава”, каза кметът на село Микрево Иван Божков.

 

Решението на проблема е чрез разсрочване на задълженията на клиентите”, категоричен бе директорът в отдел „Експлоатация и поддържане на мрежата” към ЧЕЗ Виктор Станчев. Той допълни, че честите спирания на тока идват заради претоварване на апаратурата вследствие на нерегламентирано ползване. „В понеделник премахнахме над 40 незаконни свързвания в махалата заедно с полицията. Самите жители са враждебно настроени. За януари са откраднати 150 000 КВТч електроенергия. Това са над 80% загуба за дружеството”, заяви Станчев.

 

Всичко по темата гледайте във видеото.

 

Репортер: Екатерина Николова