За 8 години цената се е покачила с 45%, като само 1,1% отиват в разпределителните дружества

Има необходимост от увеличение между 7 и 9 процента в цената на тока – най-вероятно от 1-ви юли. През 2013 г. на три пъти я намалиха, което беше почти изцяло за сметка на енергоразпределителните дружества. За осем години от 2006 до 2013 – цената на тока се е увеличила с 45%, като от тях само 1,1% отиват за ЕРП-тата”, каза в студиото на „Здравей, България” Калина Трифонова – член на УС на EVN.

 

Повод за коментара е изказване на министъра на енергетиката, че цената на тока няма да се променя през 2014-а година. От трите енергоразпределителни дружества пък казват, че ще фалират, ако не се покачи цената на електричеството.

 

Не е задължително да се увеличи цената на тока, може вътре в самата верига да се преразпредели, така че крайната цена да си остане същата. Това, което ние казваме, е че за осем месеца технологичните загуби на дружествата бяха намалени от 15 на 12, после от 12 на 10 и накрая от 10 на 8 процента. Това са загуби, които се реализират в процеса на производство, трансформация и пренос на електричеството. Тези разходи остават непокрити”, заяви Трифонова.

 

Ние ще бъдем принудени с минимални средства да поддържаме постигнати добри нива на качество. Може би не догодина, но ако тази тенденция продължи, през следващите няколко години ще има повишение на аварийността. За осем години целенасочени инвестиции от над 1 млрд. лева успяхме да намалим аварийността с 40%. Годишно трябва да инвестираме 130 милиона лева за да поддържаме мрежата”, добави тя, като заяви, че негативното възприятие на ЕРП-тата пред обществото се дължи на политическото отношение. „Много е лесно да хвърлиш черна кампания по крайните във веригата, които са в контакт с клиента и събират парите за всички назад по веригата”, завърши Трифонова.