Скоро и в Софийския зоопарк ще има двойка жирафи, заяви д-р Иван Иванов

След като се знае, че дадено животно може да доведе до кръвосмешение, то не трябва да се развъжда. Не просто не го убиваш, като се роди момче, държиш го шест месеца, за да привлича публика и след това го убиваш. Цинизмът на това деяние е огромен и поставя под съмнение цялата концепция на зоопарковете”, категорична е природозащитничката Стела Райчева.

                                                           

Това, което се случи в Копенхаген, е практика на немалко скандинавски зоопаркове, като има екзотично животно, което е починало или е убито от тях, да има публични аутопсии. Поразителното е, че родителите наистина водят децата си там. Това се е случило в точен ден и час, било е предварително обявено”, допълни тя.

 

В неделя ръководството на зоопарк в Копенхаген умъртви абсолютно здрав млад жираф пред погледите на малки деца. Това предизвика вълна от реакции по цял свят. Специалисти обосноваха жестокото си решение с аргумента, че занапред животното можело да създаде генетически болно потомство, а кастрирането е много жестоко като метод.

 

Природозащитници, медии и политици осъдиха убийството на животното като акт на крайна и безмилостна жестокост.

 

Директорът на зоологическата градина в Дания обясни как го е направил. „Дадохме на жирафа Мариус малко ръжен хляб. Аз изчаках да се наведе и го прострелях в главата. Той изобщо не е усетил какво става. Получи си хляба и в следващата секунда беше мъртъв”, заяви той.

 

"До момента подобна евтаназия в Софийския зоопарк не е правена", заяви директорът на зоологическата градина д-р Иван Иванов. „Българското законодателство допуска евтаназия единствено, когато животното е болно от неизлечима болест. Тя се извършва с ветеринарно-медицински препарати от лицензиран ветеринарен лекар”, добави той.

 

„Това, което ни шокира при случая в Копенхаген, е че той е бил умъртвен пред очите на много деца. Зоопаркът освен опознователна дейност, трябва да има и възпитателна. Не може да се направи аутопсия или разчленяване на животно пред хора. Това се прави в аутопсионна зала”, категоричен е д-р Иванов. Той призна, че се очаква скоро и посетителите на Софийския зоопарк да могат да видят двойка жирафи.

 

Всичко по темата гледайте във видеото.