Парадоксът идва от неправилно тълкуване на два закона

Ще ви разкажем парадоксалната история на Любчо – той не може да получава пълните си детски надбавки, защото няма родители. Случаят е уникален – детето се ражда сираче. Майка му е била в клинична смърт след катастрофа, но поддържана на системи, за да го износи. Любчо е с церебрална парализа.

 

Абсурдите го следват и когато получава отказ за лечение в чужбина – писмото е изпратено до починалата му майка. А днес, тъй като има баба, но няма майка, му се полагали 35 лева вместо 100. Историята на унижението – в репортажа на Нина Димитрова и оператора Андрей Стоилов.


Докато Любчо рисува в рехабилитационния център, баба му Санка пуши нервно и плаче навън. Жената е разбрала, че на внучето й не се полагат детски за болестта му. Парите са отказани не за друго, а защото детето няма майка.


Парадоксът идва от неправилно тълкуване на два закона. Според единия Любчо трябва да взима 100 лева, а според другия - 35 лева. И неговият случай не е единствен. В отчаянието си Санка е стигнала до там, че пише писмо на убитата майка на Любчо.


„Какво съм написала не помня, но сигурно болката си или да я помоля да помага на детето. Не го довърших. Хората казват, че съм била силна. Колко съм силна - не знам”, обяснява Санка.


От Агенцията за социално подпомагане обясниха, че е станало недоразумение. След като екипът ни обърна внимание на случая, Любчо ще получава полагащите му се 100 лева на месец.


Това е поредното унизително чиновническо недоразумение. Преди няколко години детето получава отказ за лечение в чужбина. Писмото е адресирано до мъртвата й дъщеря.


Повече по темата гледайте във видеото.

 

Ако имате възможност да помогнете, дарителската сметка е:

 

Титуляр: Любомир Ивайлов Еленков

Банка: Райфайзен Банк

IBAN: BG25 RZBB 9155 1000 6461 90

BIC: RZBBBGSF

DMS LUBCHO на номер 17 777

 

В отговор на излъчения материал от пресцентъра на Социалното министерство съобщиха, че „дирекциите „Социално подпомагане” в цялата страна имат указания, че когато се настанява дете в семейство на роднини или близки или за отглеждане в приемно семейство, и това дете е с трайни увреждания, се отпуска семейна помощ в размер на 100 лева”.


Според съобщението при наличие на издадени заповеди за тази помощ в размер на 35 лева за месец януари, хората ще ги получат в този размер до края на февруари, а през март 2014 г. ще се осъществи доплащане до размера от 100 лева за всеки от първите два месеца на 2014 г.