Тя действа от 1970 година, уточни журналистът Георги Милков

„На 1 октомври 2010 година външният министър Николай Младенов внася проект в Министерския съвет, с който предлага точно такава програма да бъде одобрена и подписана. На 20 октомври 2010 г. тази 3-годишна проглама е подписана и е изтекла през декември 2013 г.”


Това заяви министърът на външните работи Кристиан Вигенин по повод решение на Министерския съвет страната ни да подпише спогодба за сътрудничество със Северна Корея, включително и в областта на медиите, образованието и културата.


„Това са тригодишни програми, които се възобновяват на всеки три години. Дейностите по тази спогодба, която е рамкова, са доста ограничени. В миналото те са се изчерпвали с участие в киното, във фестивали. По отношение на медиите българските медии едва ли има какво да научат от карейските, но може би ние можем да бъдем полезни с нещо”, коментира още Вигенин.


По думите му България се подготвя да поеме ротационното председателство на Европейския съюз в Пхенян, тъй като една част от страните-членки нямат дипломатически представителства там. „България има дипломатически отношения със Северна Корея, както и с всички страни-членки на ЕС, затова не виждам за какво е тази истерия”, добави Кристиан Вигенин.


Външният министър обаче уточни, че спогодбата още не е подписана и в момента се водят преговори между двете страни.


Няма нищо стресиращо в тази спогодба, тъй като тя действа от 1970 година досега. В нея има някои много живи неща. В Пхенян има катедра по българистика. Благодарение на тази спогодба, корейци идавт тук да си опресняват българския език и ние им даваме книги”, обясни от своя страна журналистът Георги Милков. По думите му частта за медиите в тази спогодба в последните години не се е изпълвала със съдържание.


Целия разговор гледайте във видеото.