Причината за това е страхът от чистка с идването на новата власт

Държавните чиновници масово боледуват по време на избори. Това стана ясно от проучване на Нова по Закона за достъп до обществена информация. Изследването ни включва периода от падането на кабинета „Борисов” до месец след назначаването на кабинета „Орешарски”. 

 

Според експерти, резултатите съвсем не са случайни. Причината за масовото боледуване сред администрацията е страхът от чистка с идването на новата власт. Затова служителите взимат болнични, а през това време търсят нова работа. 

 

А сега към рекордьорите. От шестте министерства, които изследвахме, най-болни по време на избори са служителите на външното ведомство. Увеличението в сравнение с 2012 е с над 110 процента. Абсолютен рекордьор сред държавните агенции е Агенцията за трансплантациите. Тук увеличението е с над 500 на сто.

 

Стойчо Кацаров две години е бил заместник-здравен министър. Затова добре познава тактиките на чиновниците да се предпазят от уволнение.

 

Запознаваме здравния експерт с нашите данни. От общо 6 министерства – в 4 болничните при смяна на политически кабинети се увеличават. След лидера външно министерство с над 20% са се увеличили болните в социалното министерство, следват финансовото, земеделското и вътрешното ведомство.

 

Освен в министерствата подобно увеличение има и при агенциите. С близо 170 на сто са се увеличили болничните в Агенцията за инвестиции, в Българската служба по акредитация и в Института по метрология увеличението е с над 50 на сто. 

 

Този подход обаче противоречи на закона. Защото там изрично е записано, че държавните служители са защитени при смяна на политическата власт. 

 

Тактиката с болничните може да се обясни и другояче. Времето между двата кабинета е най-доброто за почивка.

 

Резултатите ни показаха още, че в почти всички министерства и агенции рязък скок на болничните при чиновниците има през март – месецът след като пада кабинетът „Борисов”.

 

И все пак – експертите не изключват и варианта, че след тежки месеци на работа, най-после чиновниците са намерили време за лекар.

 

Завидно здраве в бурните политически седмици между едно и друго правителство показват не кой да е, а служителите в Здравното министерство. В изборни времена болните са намалели близо 3 пъти.