За трайно решение на проблема надеждата остава в срещата между транспортните министри на двете държави

Блокадата на границата с Турция беше вдигната. След дълги преговори снощи минути преди полунощ колоните от тирове тръгнаха в двете посоки. За трайно решение на проблема, обаче, надеждата остава в срещата между транспортните министри на двете държави. 

 

И в момента продължава да има колона от тирове на „Капитан Андреево”. Те обаче постепенно се източват, след като границата беше отворена снощи. Само от полунощ до 13:30 часа днес през пункта в посока България са преминали 370 камиона. Други 274 тежкотоварни автомобила са се придвижили от България към Турция. 

 

Минути преди полунощ след три дни блокада на границата и след 5 часа преговори при превозвачите дойдоха новини. Българската държава се съгласи да предостави на турската половината от исканите от тях еднократни разрешителни, срещу което те поеха ангажимента да пуснат българските камиони през границата. 

 

Само за първите няколко часа през границата в посока Турция са преминали 215 товарни автомобила, а в България са влезли 150. Колоната от чакащи тирове е над 15 километра.

 

В понеделник предстои среща между министрите на транспорта на България и Турция. На нея трябва да се потърси дълготрайно решение на проблемите с разрешителните на превозвачите.

 

След като трафикът беше отпушен, а обещанията за липса на проблеми дадени, единственото, за което настояват превозвачите, е да работят.

 

Тежки преговори предстоят на министър Данаил Папазов в Анкара в понеделник. България вече направи една отстъпка – тя отпусна 120 хиляди еднократни разрешителни на турската държава за техните превозвачи, които ще могат с тях да преминават българската граница. Още една отстъпка ще направи България по време на срещата, издаде днес министър Папазов и тя е възможността турските превозвачи да връщат ДДС когато зареждат гориво от България. 

 

Министърът обаче постави едно условие – ако квотите за българските превозвачи, които Турция предложи, не устройват страната ни, той възнамерява да анулира тези 120 хиляди разрешителни.
За трайно уреждане на проблема се обяви и министър-председателят Пламен Орешарски.

 

Повече по темата гледайте във видеото.