Специалистите отчитат, че и кърлежите вече са се събудили

Топлата зима ни заплашва с бум на различни вредители. Специалистите установиха, че високите температури са довели до скок в броя на плъховете.  Появиха се и първите за годината кърлежи. Те излизат предимно по тъмно. Крият се в скривалища, които градът предлага в изобилие. Ядат почти всичко. Това разказва клошарят Николай, който буквално спи сред тях:

 

„То не е един, а милиони. По мършата, по боклуците, навсякъде ходят. Аз където спя е пълно”.

 

Плъховете са адаптивни животни. Нямат страх от човека, но не са и агресивни. Нашият свят е изключително привлекателен за тях, заради несметните количества храна, които оставяме след себе си.

 

Най-разпространен в градска среда е сивият или каналният плъх. Невероятен плувец, който издържа във вода 72 часа. За една година женската може да създаде до 5 поколения или около 50 малки. Размножава се целогодишно, когато има благоприятни условия. А те са наличието на храна и на укрития.

 

Малките гризачи са опасни, заради болестите, които пренасят - туларемия, лептоспироза и дори чума.

 

ВиК, топлофикациите и другите оператори на подземна инфраструктура са задължени да чистят вредителите в мрежите си. Регионалните здравни служби контролират и обществените сгради. Нямат контрол обаче в частните домове.

 

Преди да се обадим на специалистите, можем да изолираме пукнатините вкъщи, да затворим с решетки каналните отвори, да почистваме добре всеки хранителен остатък. Помага замрежването на прозорците, които са без стъкла и дават достъп на гризачите до помещенията.

 

А освен от плъховете, тази зима трябва да се пазим и от кърлежите. Нетипично за сезона столичните здравни инспектори вече са засекли будни буболечки, които дебнат своята плячка из паркове и градини.