Видин запазва позицията си на най-бедния град в страната

Тенденцията при доходите в България е тревожна, казват от националната статистика. Средната заплата в София надвишава със стотици левове средната за страната. И не само на една и съща работа - столичани взимат два пъти повече от работещите в редица големи градове у нас. Проблем ли е това или нещо нормално? 

 

Ето как изглежда всичко това в пари. Да погледнем Западна България. Средно в София заплатата е малко над 1100 лева. Само 100 километра на юг картината вече е друга. В Благоевград взимат средно 590 лева месечно. Не по-добре изглеждат нещата на север. Видин запазва позицията си на най-бедния град в страната.  

 

Проблемът обаче не е само в парите, а и в броя хора. Отново поглеждаме на запад. В Югозападния район работят близо милион души. В северозападния 5 пъти по-малко.

 

Тревожна тенденция за доходите в страната отчитат от националната статистика. Средната заплата в София надвишава със стотици левове средната за страната. И не само на една и съща работа - столичани взимат два пъти повече от работещите в редица големи градове у нас. 

 

Таня Григорова е готвач в голям столичен ресторант. Взима около средната заплата за София. Парите стигат, но не за всичко.

 

За да проверим дали действително софиянци са по-добре – отиваме при Силвия, която е готвач в Благоевград. И тя взима средната заплата за града си. Парите й обаче са двойно по-малко от тези на Таня в София.

 

Ниските доходи могат да бъдат обяснени и с високото ниво на безработица в най-бедните региони. Проблемът с безработица се потвърждава и от данните на националната статистика. В последните четири месеца от годината броят на работещите е намалял с 20 хиляди души в сравнение със същия период на 2012-та. За сметка на това броят на безработните се е увеличил с 5 на сто. Точно затова въпреки разликите в доходите Силвия не се оплаква.

 

Силвия и Таня имат повод за оптимизъм и заради друго – статистиката е категорична, че жените във всички възрасти по-често са без работа. Както Силвия и Таня, през последното четири месеца на миналата година, най-много хора са работили в сферата на услугите, следват заетите в индустрията и после в селското, горско и рибно стопанство.

 

Повече по темата ще научите от видеото.