Протестиращите не отстъпват въпреки освобождаването на всичките 234 арестувани

В Украйна - дни преди крайният срок на ултиматума на правителството, напрежението остава. Протестиращите в Киев обявиха, че няма да напуснат централния площад Независимост, докато не бъдат изпълнени исканията им. До понеделник демонстрантите трябва да освободят всички окупирани държавни сгради и да премахнат барикадите.

 

Напрежението продължава да се усеща по централните киевски улици, ден след като украинските власти пуснаха на свобода всичките 234 арестувани протестиращи. Въпреки това обаче обвиненията срещу тях не са снети и те могат да бъдат осъдени на няколко години затвор.

 

Украинската опозиция обяви снощи, че евакуацията вече е започнала, след като бяха освободени всичките демонстранти, арестувани през последните два месеца. Мнозина от протестиращите обаче са скептично настроени към ангажиментите на правителството и настояват за още отстъпки.


От главната прокуратура на Украйна обаче настояват първо да бъдат премахнати барикадите, за да бъдат свалени обвиненията от задържаните. Междувременно, украинският опозиционен активист Дмитро Булатов изрази съмнение относно намеренията на властите.


„Според мен, властите поставиха условие да се освободят улиците и обществените сгради, защото знаят, че е невъзможно да бъдат изпълнени. Аз лично не мисля, че хората ще освободят всички улици. Още повече, че те имат право да протестират”, обясни Дмитро Булатов опозоционен активист.


Булатов изчезна в Украйна на 22 януари и беше намерен в гора десетина дни по-късно, с рани и с отрязана част от дясното ухо. Той беше на лечение в Литва, а след това отпътува за Германия, където живеят родителите му. На пресконференция в Берлин Булатов повтори, че според него проруска сила стои зад отвличането му.