Близо 600 доброволци работят към отрядите на Планинската спасителна служба

Отрядите на Планинската спасителна служба вадят затрупани от лавини хора, спасяват пострадали при наводнения и наранени от заметресения. Повечето от тях не получават заплащане за това - правят го доброволно. В България тези хора са над 600. Репортаж на Ева Костова и оператора Станислав Илиев-Станчо.


Часът е 11:30, а това е вече деветият подаден сигнал в Планинската спасителна служба в Банско. Минути по-късно спасителите са при пострадалия скиор. Оказали са му първа помощ и го водят в базата.


От началото на сезона случаите в Банско са над 800. Контузиите по пистите обаче съвсем не са единственото занимание на планинските спасители. Тези момчета спасяват човешки животи, поставяйки собствените си в риск. Взели са решение да живеят така - наричат го "нормално". Издирват изчезнали в планината хора и затрупани от лавина скиори. Изпадат в ситуации, в които никой от нас не би искал да бъде.


Петър е спасител от 30 години. Дори не помни на колко хора е помогнал. Получава около 700 лева на месец. В неговото положение са още 42 спасители. Останалите 600 са доброволци.


Ивайло е един тези доброволци. Поучава заплащане само през зимата. Лятото работи в автомивка в Банско, но при получен сигнал, оставя работа си и тръгва. И тъй като закон за доброволческия труд в България няма, дали Ивайло ще отиде в планината, за да помогне на поредния пострадал, зависи от работодателя му. Доскоро държавата е позволявала на момчета като него да отсъстват от работа 5 дни годишно, но вече не е така, обяснават от Червения кръст.


Не всички бази обаче разполагат с добра и съвременна техника. На места спасителите дори сами осигуряват екипировката си. Друг проблем е липсата на хеликоптер. Разчита се единствено на правителствения. Разрешението за ползването му обаче, отнема часове.


На тръгване от Банско, срещаме Крис. Пенсиониранато куче-спасител на базата. През годините е намерило десетки изгубени и затрупани от лавини  хора. Сега наблюдава отстрани как това вършат останалите 23 специално обучени кучета.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Ева Костова