"Това е подигравка с България и българския народ", категоричен е проф. Божидар Димитров

На 6 октомври не навършват 1000 години от смъртта на цар Самуил. Смята се, че причина за смъртта му е гледката на ослепената войска. На всеки сто души е бил оставен по един с едно око, за да ги води към дома. И сърцето на българския владетел не е издържало на гледката.


За ослепяването на Самуиловите войници ще се снима македонски филм. Съседната ни държава ще осигури една пета от финансирането му. Съдържанието, макар и още незаснето, вече породи напрежение, защото се очаква Самуил да бъде представен като македонски цар.


„Външно министерство трябва да даде съвет на премиера какво трябва да направи нашата страна. Трябва да протестира, при всички случаи, защото сценария на филма е нагъл и няма нищо общо с историческата истина. Достатъчно е да кажа, че Самуил е започнал историческата битка не с Византия, а с България. Македонците били под робство. Той се вдигнал на въстание и съборил Българското царство. Това е само първи епизод на фирма, тъй като се говори за сериал от 10 епизода. Това е подигравка с България и българския народ”. Това заяви в студиото на „Събуди се” историкът проф. Божидар Димитров.


Припомняме, че преди дни хиляди протестиращи се събраха пред Съдебната палата в защита на Куршум джамия в Карлово, която на първа инстанция беше присъдена на главното мюфтийство. Над 5 000 души се събраха на протеста, сред тях - много футболни фенове. Поне пет автобуса докараха част от хората.


Малко по-късно футболните фенове нападнаха Джумая джамия в Пловдив. Те хвърляха камъни, павета, бутилки, пиратки и димки и изпочупиха стъклата на сградата.


„Джамията не е осквернена. Като човек, зънимаващ се с паметници на културата и като гражданин, не оправдавам вандализирането на който и да е паметник на културата или на която и да е сграда”, коментира проф. Божидар Димитров. Според него трябва да се изследват корените на конфликта.


Целия разговор гледайте във видеото.