Картината по Южното Черноморие в момента прилича на затишие пред буря

През последните дни хиляди хора излязоха по улиците в защита на природен парк “Странджа”. Под натиска на протеста двама министри разпоредиха спиране на общия устройствен план на Община Царево.


Местната власт скочи срещу това в защита на икономическото развитие на Южното Черноморие. Има ли незаконни строежи и кой има интерес от създаване на хаос – обобщение на Николай Василковски и Цеца Алексова.


Картината по Южното Черноморие в момента прилича на затишие пред буря. След жълтия картон от Брюксел властта върна за оценка общия устройствен план на община Царево.


Екозащитниците заявиха, че мярката не е достатъчна, за да спре инвеститорските апетити и поискаха промени в законите, с които всеки план без екооценка да е нищожен. Между чука и наковалнята е и местната власт, която трябва да обясни има ли вече незаконни строежи в защитените територии и какво ще се прави оттук нататък.


Бившият кмет на Царево обяснява, че много от спорните казуси са се появили, заради неуточнени преди години граници на парка. Така се стига до инвестиционен проект край Синеморец, който влиза в съда.


Подобен е случаят и с голяма част от крайбрежието на Синеморец, където беше намесено името на депутата Йордан Цонев.


Кой ще спечели в този сложен хаос, натрупан през годините? Интересите на бизнеса или опитите за спасяване на най-красивата част от българското Черноморие? Битката вероятно едва сега започва.


Репортери: Николай Василковски и Цеца Алексова


Какво става с „Дюнигейт”, след като Административният съд отмени забраната за строеж - темата продължава утре в „Здравей, България”.