Собствениците на земите, през които ще премине новият скоростен път недоволстват

Строителството на Северната скоростна тангента на София трябва да започне най-късно в края на лятото. Договорите за изграждането на 17-километровото трасе бяха подписани в Агенция „Пътна инфраструктура”.  Началото на строителните дейности обаче са под въпрос, заради отчуждаването на земите, през които ще премине високоскоростният път.


Високоскоростната тангента в покрайнините на столицата ще свърже магистралите „Тракия”, „Хемус”, „Люлин” и бъдещата до Калотина. 3 ленти във всяка посока ще облекчават трафика от и към София.


„В момента натоварването е по 15 000 автомобила на денонощие, а се окачва до 2030 г. те да достигнат 25 000. Сами си давате сметка какво натоварване е това и с колко ще се облекчат транспортните потоци с този проект”, обяснява инж. Стефан Чайков – председател на УС на АПИ.


Подписаните днес договори дават начало на проектирането на трасето, а строежът се очаква да започне още през лятото.


„Това е един проект, който ще доведе до значително облекчаване на софийския околовръстен път, ще намали вредните емисии”, заяви министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева.


Пътят на бъдещата магистрала ще мине през тези землища на столичните крайни квартали – „Требич”, „Илиянци”, „Бенковски”, „Малашевци”, „Орландовци” и „Враждебна”.


Част от трасето ще мине и през нивите на баба Виолетка от Бенковски. За да ги отчужди държавата ще й плати по 65 стотинки на квадратен метър.


„За тия жълти стотинки не си даваме земята. Тя е от деди и прадеди и сега ще искат за 65 стотинки . Това е жалко. Няма да отстъпим. Ако трябва пред багерите ще застанем. Няма да позволим на машините да минат през нашата земя. Не само аз, целият Бенковски”, категорична е Виолетка Донева от кв. „Бенковски”.


Ощетен от строителството на тангентата се чувства и Петър Костадинов. През близо 3 декара от неговия парцел също ще мине бъдещият път.


„Ние не сме някакви прекупвачи, които искаме да изкараме някакви баснословни суми от строителството на този път. Това са ни наследени имоти, а 85 стотинки е пакетче семки. Това е абсурдна цена”, смята Петър Костадинов от кв. „Бенковски”.


Заради ниските оценки на земята си, десетки собственици като Виолетка и Петър блокираха пътя пред Агенция „Пътна инфраструктура”.


Собствениците се притесняват и от друго – че заради започващото строителство, няма да могат да приберат навреме реколтата от нивите си. Докато обжалването в съда продължи обаче, строежът на тангентата не може да започне.


Повече по темата гледайте във виодеото.