Организацията обвини Пхенян в престъпления срещу човечеството

Тежки обвинения срещу режима в Северна Корея. Мъчения, глад и масови убийства извършва правителството, твърди доклад на ООН. Организацията иска съд за водачите на комунистическата страна. Според документа има доказателства, че Пхенян стои зад "тежки престъпления срещу човечеството".

 

Организацията на обединените нации разследва сигнали за нарушаване на човешките права в КНДР в продължение на 1 година. Заключенията са, че режимът в Пхенян е отговорен за мъчения и масови убийства.

 

ООН иска съд за ръководителите на севернокорейските агенции за сигурност, както и за лидера Ким Чен Ун.

 

При представянето на доклада главният следовател сравни извършваното от режима с това, което са правели нацистите по време на Втората световна война.

 

Имаме данни за зверства в лагерите с политически затворници. Те умират от недохранване. Телата им се изгарят, но само частично. След това затворниците са карани да събират неизгорелите части от тела”, каза Майкъл Кърби.

 

За първи път ООН отправя толкова тежки обвинения към Ким Чен Ун. Организацията предупреди и главния съюзник на Северна Корея – Китай, че подпомага престъпленията на режима. Китайските власти връщат имигранти и бегълци обратно в Северна Корея, където те често намират смъртта си.

 

В изявление режима в Пхенян отхвърли обвиненията, нарече доклада "изфабрикуван" и "инструмент на политически заговор".

 

Преди два месеца чичото на Ким Чен Ун беше екзекутиран по обвинения в държавна измяна. Според съобщения в медиите всички преки наследници на Джан Сон Тхек също са били убити.