Според екозащитниците регионалният министър трябва да отмени общия устройствен план

Сделката за продажбата на дюните край Несебър трябва веднага да бъде развалена в съда, а министърът на околната среда и водите да издаде заповед, с която да не се допусне влизането на багерите върху скандалните 29 дка. За това настояват еколози. Искането им дойде, след като административния съд в Бургас отмени заповедта на ДНСК за спиране на строежа върху дюните.

 

Единственото, което дава сигнали, че строежът на ваканционно селище върху дюните край Несебър може да започне са поставените три фургона. Според еколози до „Дюнигейт” се е стигнало, заради бездействието на властта. Затова настояват министърът на околната среда да издаде такава заповед, тъй като дюните са изключителна държавна собственост, а не частна, като каквито са продадени.

 

Според екозащитниците регионалният министър трябва да отмени общия устройствен план на община Несебър. Още утре ще изпратят сигнал до Брюксел.

 

От ДНСК излязоха със становище, че са задължени да спазват решението на Административния съд, което не подлежи на отмяна. Главният архитект на Несебър също отказа коментар. Кметът Николай Димитров е с изключени телефони. Безуспешни се оказаха и опитите за връзка със строителната фирма за отговор на въпроса, дали на терена ще започва реално строителство.

 

Въпреки обещанията на регионалната екоинспекция в Бургас, че ще бъдат предприети конкретни мерки, за да не влязат багерите, в края на работния ден стана ясно, че инспектори са дошли на място, за да се уверят, че няма строителна техника. Дали обаче багерите ще превърнат дюните в част от българската история предстои да се разбере.