Нефизе Шабан говори български, но предпочита важните неща да се обсъждат на турски...

В хасковското село Колец българи почти няма. Тук политици идват рядко, предимно по избори и често говорят на турски, защото иначе много от хората не ги разбират. Нефизе Шабан говори български, но предпочита важните неща да се обсъждат на турски.

 

„Аз съм на 50 години и аз не разбирам някои неща, макар че съм учила до 8 клас. Осем деца сме, къде по-напред? Две майка и баща, ставаме 10 човека и децата са на 2 години разлика, не можахме да учим. Не можахме, искахме, обаче не можахме”, разказа Нефизе Шабан.

 

 

На пътя към Сърница срещаме Ферида да върви пеш, защото няма автобус. И тя като повечето турци е на мнение, че няма нищо лошо в агитацията на майчин език, стига така да може да разбира какво говорят политиците.

 

В селата повечето хора са заети със земеделска работа и рядко им остава време да обсъждат политически въпроси. Хората тук признават, че въпреки забраната, и досега политиците са ги агитирали на турски.

 

„Майчиният език е турски, затова им е по-лесно, обаче си говорят на български, където трябва.  Като няма българи, приказват си на турски”, каза Сание Рамадан.

 

В Сърница българи и турци живят добре и дори заедно честват празниците. Затова и част от българите не са против да бъде разрешена агитация чужд език. 

 

„Има стари, възрастни, които не разбират чисто български език. На тях трябва да им се  говори, нали, да им се каже”, заяви Цвятко Райков.

 

Той обаче смята, че всички спорове по темата от страна на политиците само нажежават излишно обстановката.

 

И все пак противници на агитацията на чужд език има дори и сред турците, които смятат, че след като живят в България, трябва на официални събития да се говори на български.

 

Репортер: Димитър Иванов