За проблема алармира еврейски сайт

Сувенирни чаши с лика на Хитлер в Банско скандализираха израелски туристи. За проблема алармира еврейски сайт, който се позовава на личната история на Жана Кушнир. По думите й чашите със свастики силно я шокирали и помрачили почивката й в Банско.

 

Историята на Жана Кушнир, чийто баща е един от оцелелите от Холокоста, разказва най-големият еврейски сайт в Канада "Шалом лайф".  Жената е силно възмутена от нестандартните чаши с лика на Адолф Хитлер, които видяла в Банско. Оказва се, че в зимния ни курорт не са много магазините, които ги предлагат, а продавачите не виждат нищо скандално в това.

 

Чашите със свастики съвсем не са от най-търсените в Банско. Самото им присъствие на пазара обаче обижда не само израелските туристи.

 

„Не оправдавам подобно нещо. Моят дядо е загинал в лагерите на Хитлер. Това няма как да се забрави”, казва Наталия от Русия. 

 

Всяка година Банско е посещаван от близо 40 хиляди еврейски туристи. А прокламирането на символи, застрашаващи мира и човечеството, се наказва от българското законодателство със затвор от една до пет години.

 

Репортер: Екатерина Николова