Шествие на опозицията прерасна в нова конфронтация с милицията

Тежки сблъсъци избухнаха в Украйна. Съобщава се за голям брой ранени – около 150. По информация на укранската милиция има и петима убити. Това са най-масовите безредици в последния месец. Службите за сигурност дадоха на участниците в тях срок до 18 часа за прекратяването им.

 

Антиправителствени демонстранти се конфронтираха с органите на реда пред сградата на парламента. Поводът - ключови дебати във Върховната Рада, където опозицията се опитва да прокара закон за промяна на конституцията.

 

Няколкостотин протестиращи атакуваха полицейските редици. Органите на реда използваха гумени куршуми и зашеметителни гранати. Протестиращите ги замеряха с камъни и коктейли „Молотов”. По-рано депутат от опозицията написа в социалните мрежи, че има три жертви сред протестиращите.

 

Министерството на вътрешните работи твърди, че някои от протестиращите са били въоръжени. Бяха публикувани снимки на демонстранти с пистолети и ножове.

 

Демонстрантите отбелязаха, че полицията разполага снайперисти по покривите на околните сгради. Крайнодясната организация „Десен сектор” призова всички свои привърженици, които притежават огнестрелно оръжие да се отправят към площад „Независимост”. Според „Десен сектор” има план за принудително разчистване на лагера на протестиращите. С името на организацията се свързват безредиците, които взеха три жертви през януари.

 

Днешните безредици са провокирани от важни дебати в парламента. Опозицията се опитва да внесе проект за промяна на конституцията. Засега проектът не е внесен, а протестиращите дадоха ултиматум на депутатите да гласуват предложението.