Намаление можем да ползваме, само ако докажем евростандарта й, а това не става безплатно

Нов разход обезсмисля отстъпката за данъка на колата. Оказва се, че за да ползваме намаление, трябва да удостоверим на какъв евростандарт отговаря колата ни. Това, обаче, няма да става безплатно. Така, в гоненето на данъчна отстъпка собствениците на автомибили влизат в порочен кръг. По темата работи Живко Константинов.


От тази година намаление от 50% на данъка има само за колите с мощност на двигателя до 74kw и с еко-категории евро 3 и евро 4. За тези с  евро 5 и евро 6 отстъпката е 60 на сто.


До петък Столичната община ще качи изчисление на данъците за 2014-та. Така онлайн ще можем да проверим с ЕГН и партиден номер задълженията си и какъв е евростандартът на колата ни. Ако се окаже, че в базата данни липсва графата за евростандарта, то трябва да проверим има ли го нанесен на големия талон. Но може и да не сме сред щастливците, защото масово стандартите не са вписани на големия талон.


Така започва ходенето ни по мъките, за да си набавим служебна бележка от производителя или официалния вносител. Губене на време, разходи за гориво плюс административна такса, като в крайна сметка може да излезе, че е по-добре да не ползваме отстъпката. Ето и пример за автомобил, произведен между 2000 и 2009 г.


С максимална мощност 100 конски сили, данък МПС би следвало да бъде 75,50 лв. Ако човек извади сертификат, този данък ще намалее наполовина. Именно той ще спести 37 лева. Но ще трябва да заплати между 20 и 30 лева за изваждане на удостоверението плюс 5 лева за гориво. Плюс един час от личното си време. И сметката показва, че ползата му за тази година е нулева”, обяснява Иван Антров, маркетинг мениджър на фирма-вносител на коли.


За около 800 000 автомобила в София липсва информация за евростандарта.


Крайно време е в КАТ и в МВР да се инвестира в по-добри системи за ститистическо осигуряване по отношение на автомобилния парк в България”, допълва още Иван Антров.
Данъкът за колите ще можем да плащаме от 4-ти март.