Киев стана сцена на най-масовите безредици в страната от месец насам

Най-горещата точка отново е Украйна. Най-малко четирима души загинаха в сблъсъци между милицията и антиправителствени демонстранти в Киев.

 

Това са най-масовите безредици в страната от месец насам. Властите спряха напълно трафика към столицата. Затворени са всички станции на метрото. Министерство на вътрешните работи даде ултиматум на протестиращите да прекратят насилието до 18 часа. След този срок щели да се предприемат "крайни мерки".

 

Боят по улиците на Киев започна по обяд. Протестиращите замеряха милиционерите с камъни и запалителни бомби. Органите на реда отвърнаха с гумени куршуми и зашеметителни гранати.

 

Опозицията твърди, че трима загинали демонстранти са убити с огнестрелно оръжие. Телата им бяха занесени в импровизиран медицински пункт в Дома на офицерите. Министерството на вътрешните работи твърди, че някои от протестиращите също са били въоръжени. Бяха публикувани снимки на демонстранти с пистолети и ножове. От вътрешното министерство нарекоха участниците в боевете "екстремисти, убиващи невинни хора". Демонстрантите отбелязаха, че полицията разполага снайперисти по покривите на околните сгради и обвини властите за дадените жертви.

 

След сблъсъците пред парламента стотина протестиращите атакуваха и щаба на управляващата Партия на регионите. Сградата беше подпалена. Според Министерството на извънредните ситуации при пожара е загинал един човек.

 

Повод за възобновяването на сблъсъците бяха важни дебати в парламента. Опозицията опита да внесе законопроект за връщане на старата конституция. Шествие от централния площад трябваше да завърши пред парламента, за да помогне на депутатите да вземат "правилното" решение. След много спорове и дори сбивания в пленарна зала, законопроектът не събра 150 депутатски подписа и така и не беше внесен за гласуване.

 

Подробности за обстановката в Киев ще научите от видеото.