Опозиционният лидер Виталий Кличко поиска жените и децата да напуснат площада

Революция в Украйна. Киев гори. Милицията щурмува лагера на протестиращите в центъра на столицата. Има жертви и ренени. И в момента се чуват силни експлозии.


До момента жертвите са 9 души. Ранените са почти 200. Край площад Независимост са разположени БТР-и и водни оръдия. Западни кореспонденти съобщават, че са пристигнали и елитните части на милицията „Беркут”, както и служители на вътрешни войски. От високоговорители силите за сигурност призовават демонстрантите да не оказват съпротива.


Силите за сигурност са обкръжили площад "Независимост". По-рано днес те дадоха ултиматум на протестиращите да прекратят безредиците до 18:00 часа местно време. След като това не се случи, милицията се подготви за щурм.


Демонстрантите обаче запалиха купчини автомобилни гуми и дърва, за да спрат служителите на реда. Хората започнаха да хвърлят запалителни бомби и камъни по частите за борба с безредиците.


Загинали са седем цивилни и трима милиционери. Служителите на реда и трима от протестиращите са издъхнали от огнестрелни рани. Друга двама демонстранти са получили инфаркт, а трети е починал от изгаряния.


Опозиционният лидер Виталий Кличко поиска жените и децата да напуснат площада. Дясна групировка пък призова хората, които притежават оръжие, да дойдат на площада, за да предотвратят офанзива на милицията.


В същото време лидерите на опозицията в парламента поискаха от президента Виктор Янукович да бъде обявено примирие до сутринта. Те настояха от площада да бъдат изтеглени частите на милицията. Протестите избухнаха днес след като депутатите не успяха да приемат поправка в конституцията, ограничаваща правомощията на държавния глава.


Временният премиер заяви, че властите правят всичко възможно, за да възстановят реда. Реакциите от Запад обаче бяха от умерени до доста остри. Генералният секретар на НАТО призова страните да се въздържат от насилие и да се върнат към диалога. Много остра е реакцията от страна на Европейския съюз, и по-специално от Германия. Външният министър на страната заплаши управляващите в Киев със санкции. Последва и реакция от страна на Съединените щати.

 

Подробности гледайте във видеото