По думите й мюфтийството е завело над 100 дела

Няма право да има субективен момент по решенията за Вакъфските имоти. Това обясни в студиото на „Здравей, България” говорителят на Съюза на съдиите в България Нели Куцкова.

 

Съдиите нямат право да се поддават на никакви пристрастия”, заяви Куцкова. 

 

Нищо не смея да кажа за Куршум джамия, защото нищо не знан за конкретното дело”, каза още съдия Куцкова. По думите й обаче относно мюсюлманските храмове на територията на България има сериозни дипломатически спогодби с Турция още от 1909 година, с които двете страни взаимно зачитат религиозните права на своите граждани и се запазва правото на мюсюлманските вероизповедания в България. Още тогава България поема ангажимента да съхранява мюсюлманските храмове, а от друга страна Турция поема същия ангажимент към християнските храмове. 

 

 „Разбрах, че мюфтийството е завело над сто дела, не може да очакваме, че навсякъде решенията ще са еднакви”, заяви съдия Куцкова.

 

Ние съдиите прилагаме закона такъв, какъвто е приет и на базата на доказателствата, приложени в папката. Никой съдия няма право да влага лични пристрастия, когато гледа такива спорове”, заяви тя. По думите й обаче не е изключено съдиите по места да се изплашат и да решат делата по места, така че само мир да има. Това обаче не би било редно, защото е възможно тогава и мюсюлманската общност да се надигне, въпреки че не го е правила. 

 

Целия разговор гледайте във видеото!