Преговорите за 7-ми блок в “Козлодуй” продължават, отбеляза шефът на АЯР

Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) е готова възможно най-скоро да одобри проекта за изграждане на АЕЦ "Белене". Това е потвърдил пред ИТАР-ТАСС председателят на АЯР Лъчезар Костов.

 

„От гледна точка на нашата агенция, оценката на техническия проект за изграждане на два ядрени блока на площадката на АЕЦ "Белене" е напълно завършена”, завил Костов в интервюто, предаде БГНЕС. От думите му става ясно също, че в процеса, освен български специалисти, са участвали и експерти на международни организации и всички оценки са били положителни.

 

Готови сме до седмица да одобрим проекта”, казва Костов и отбелязва, че "Белене" е бил подложен и на т.нар. "стрес тестове", въпреки че в Евросъюза процедурата се прилага само за съществуващи централи. Проектът е получил и висока оценка от Международната агенция за атомна енергия.

 

Лъчезар Костов отбелязва също, че продължават преговорите за изграждане на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй” с американската компания „Уестингхаус”. По думите му обаче окончателно решение все още няма, а и етапът за одобряване на техническия проект е далеч.

 

„Въз основа на опита си, натрупан от проекта "Белене", мога да кажа, че този процес отне осем години. Така че идеята да започне строителството през 2016 г. звучи нереалистично”, казва председателят на Агенцията за ядрено регулиране.