Преговорите между Янукович и лидерите на опозицията се провалиха

През нощта напрежението в Украйна ескалира. Броят на жертвите нарасна до 25, а ранените са стотици. Сред загиналите са поне 9 милиционери. Убит беше и журналист. Кореспондентът на вестник „Газета” Вячеслав Веремий е бил прострелян от неизвестни лица с маски и камуфлажни униформи. И двете страни в конфликта обвиняват противниците си за многобройните жертви.

 

Министерството на вътрешните работи продължава да отрича употребата на огнестрелно оръжие. Протестиращите твърдят, че повечето жертви са застреляни от органите на реда. Украински медии съобщават за блокада на Киев. Милицията е преградила основни пътища. Влаковете от опозиционно настроените западни провинции се спират и претърсват.

 

До късно през нощта президентът Янукович преговаряше с опозицията в търсене на решение. Опозиционните лидери обвиниха държавния глава, че саботира преговорите с неадекватна оценка за ситуацията. Янукович на свой ред върна обвиненията:

 

„Без мандат от народа, тези политици разчитат на погроми, палежи и убийства. Те се опитват да вземат властта. Лидерите на опозицията разрушиха основите на демокрацията. Властта не се взима по улиците и площадите, а чрез избори. Границата беше прекрачена, когато призоваха хората да вдигнат оръжие. Това е очевидно нарушение на закона. Нарушителите трябва да бъдат изправени на съд”.

 

На площада протестиращите са обградени. Без подкрепления и продоволствия позицията им изглежда незащитима. Въпреки това те декларират готовност за нови сблъсъци.

 

Кървава нощ в УкрайнаПрез нощта конфликтът се разпростря и в други градове. Протестиращите в Лвов превзеха сградата на милицията и прокуратурата. В град Ивано-Франковск също са окупирани държавните учреждения. Властта реагира с мобилизацията на армейски части. Изпълняващият длъжността министър на отбраната мобилизира въздушно-десантна бригада от Днепропетровск с обяснението, че ще охранява оръжеен арсенал в столицата.

 

Преговори между правителството и опозиционните лидери има всеки ден. Досега те винаги завършват с неуспех. Освен в Киев, по места също цари пълно разделение. Западните, проевропейски провинции, не приемат никакви предложения от властта. В източните, проруски провинции наричат протестиращите "екстремисти" и дори "терористи". За момента не се вижда изход от ситуацията. Външният натиск не е достатъчно силен, за да накара някоя от двете страни да отстъпи от позициите си. Затова вече четири месеца реално ситуацията е патова.

 

България остро осъжда актовете на насилие в Киев, довели до десетки човешки жертви и множество ранени, се казва в изявление на българския външен министър Кристиан Вигенин. Страната ни настоява всички участници в конфликта да се ръководят в действията си от уважението към човешките права, гражданските свободи и волята на украинския народ. Междувременно Министерството на външните работи призова българските граждани да не пътуват до Украйна, предвид събитията там.

 

Повече за ситуацията в страната ще научите от видеото.