Това ще става чрез специално перо в бюджета на министерството

Министерството на външните работи отделя пари за българите, изпаднали в беда в чужбина. Това ще става чрез специално перо в бюджета на министерството, след като бъдат приети съответните промени в Закона за дипломатическата служба, информира БГНЕС.


„Не всеки проблем на българи в беда в чужбина ще може да се решава с пари на данъкоплатците, но създаването на определено перо в бюджета на министерството ще облекчи значително дипломатическите представителства зад граница, които няма да са принудени да вадят пари от своите собствени бюджети за справяне с една или друга криза”, коментира външният министър Кристиан Вигенин.


Една от подготвяните промени в закона е свързана с намаляване наполовина на политическата квота при назначаването на посланици и генерални консули, съответно от 20% на 10%.


Има идея Държавната агенцията за българите в чужбина да стане изпълнителна агенция към Външно министерство или да се преобразува в дирекция във МВнР.


Повишаването в ранг на дипломатите пък изцяло ще премине в правомощията на специална кариерна комисия. Въвеждат се ограничения за времето, с която един служител ще може да израства – няма да може да има две последователни предсрочни повишавания в ранг.


Външно министерство ще стимулира дипломатите да отиват в страни, в които може да има риск за техния живот и тяхното здраве, като предложението е две години служба в такова представителство да се броят за три години дипломатически стаж.