Заради напредването на времето депутатите вероятно ще заседават и в събота

След три поредни прекратени заседания, днес парламентът продължи работа с окончателното приемане на Изборния кодекс. Заради напредването на времето депутатите вероятно ще заседават и в събота.

 

Вече е ясно и по каква избирателна система ще се определят депутатите. Тя остава пропорционална, но с възможност избирателите да пренареждат кандидатите в партийните листи. Тепърва ще се уточнява какъв точно ще е прагът, с който ще става това. Между БСП и ДПС има напрежение по въпроса. Първоначалното предложение е 7% от гласувалите за една партийна листа да могат пренаредят кандидатите в нея.  

 

Не се прие предложението на ГЕРБ да има 31 мажоритарни кандидата. Депутатите спориха и за прага за влизане в парламента, който винаги е бил 4%. От ГЕРБ настояваха те да станат 3 на сто, но този въпрос също предстои да бъде решен.

 

Днес беше и ден за демонстрации в парламента. Представители на младежката организация на ГЕРБ дойдоха в Народното събрание и раздадоха на депутати от БСП и от ДПС листовки с лика на Сергей Станишев и негови различни изказвания, които според тях той не е спазил. Така те ознаменуваха една година от оставката на кабинета „Борисов”.

 

От „Атака” пък организираха друга демонстрация. Те причакаха с различни плакати делегация от външната комисия на турския парламент, която гостува на българската външна комисия. Депутатите останаха със своите агитационни материали по време на цялата среща на двете делегации. Присъстваха и на пресконференцията, а турските гости заявиха, че подобни прояви не могат да се отразят на добрите отношения между двете страни.