Украински атлети се оттеглиха от Олимпийските игри в подкрепа на протестиращите

Не само столицата на Украйна е арена на протести и размирици. Лвовска област декларира, че отхвърля властта на Киев. Блокиран беше един от граничните пунктове с Полша. В град Луцк беше извършен публичен арест на областния управител от антиправителствени демонстранти.


Бунтове и сблъсъци има в най-малко 5 провициални градове. Всички те са в прозападно настроените западни провинции на страната. В град Лвов безредиците вървят трети ден. В Ивано-Франковск окупираха няколко административни сгради. В Хмелницки имаше човешки жертви, след като вчера неизвестен откри огън по протест пред службата за сигурност.


В столицата на Волинска област Луцк антиправителствени демонстранти сложиха белезници на управителя на провинцията Олександър Башкаленко. Башкаленко беше арестуван, след като отказа да подаде оставка, както искаха от него протестиращите.


Във Лвов протестиращите обявиха, че отхвърлят властта на правителството. Те опожариха сградата на местната милиция и влязоха в кметството. Водачите на демонстрантите обявиха Лвовска област за автономна от централната власт.


В източните и южните провинции на Украйна настроеният са на другия полюс. Проруските области и Крим декларират подкрепа за правителството в Киев. Масови протести няма, а протестиращите са наричани „екстремисти” и „терористи”.


„Възмущение е меко казано. Върховният съвет на Крим вижда опит за насилствено завземане на властта. Сигурен съм, че ако има преврат, хората в Крим няма да приемат управлението на водачите на тази революция. Ние имаме право да изберем кой да ни упрвлява и как да живеем”, обяснява Сергей Аксионов, депутат от Крим.


Размириците се отразиха и на Олимпийските игри. Някои украински атлети обявиха, че се оттеглят от състезанията. Те обявиха подкрепа за протестиращите и критикуваха отказа на президента Янукович да подаде оставка.