Екип на Нова телевизия успя да се сдобие с фалшиви фактури, попълнени наполовина

Бизнесът с фактури на „Илиянци” тече необезпокоявано вече 15 години. Екип на Нова телевизия успя да се сдобие с фалшиви фактури, попълнени наполовина, както и с касови бележки към тях.

 

„От едната страна е попълнено името на едната фирма, а който си купува си допълва неговата фирма. Има си печат”, обясни репортерът на Нова телевизия Марин Николов.

 

Преди известно време в предаването „Разследване” ви показахме историята на профилакториума в Перник, който е докаран пред фалит. Болницата е за рехабилитация и долечение. 

 

След натрупан огромен дълг, скандали, запор над сметките на лекарите и сестрите и спрени заплати, изскочиха наяве съмнителни сделки за въглища, за храна на пациенти, за медицински отпадъци. 

 

Показахме ви една фактура на сделка за храни на нереално високи цени, сключена между доставчик на болницата и нейното ръководство.

 

В нея се вижда как килограм фиде е закупено за около 7 без ДДС, 8.40 – с ДДС. 

 

Оказа се, че има и други такива фактури за странно скъпа храна от доставчика, избран с обществена поръчка, защото болницата е собственост на Общинския съвет. След настъпилото безпаричие в заведението, управителят д-р Боян Богданов напуска поста, заедно със счетоводителката. 

 

Опитахме се пред камера и микрофон да му продадем фиде за 8 лв., за да видим би ли го купил. Така и не успяхме. Богданов се оправда, като изтъкна, че отговорност за тези сделки по фактура, носи цяла комисия, определила фирмата доставчик, както и контрольор от Общинския съвет. 

 

Оказа се, че контрольорът е безгласна буква и само преписва счетоводството и го носи в съвета. Така поне ни обясни заемащата тази длъжност в случая. 

 

Остава въпросът вярно ли е съдържанието на тази фактура? Ако е така, защо лютеницата, хлябът, фидето и други са така нереално скъпи и не е ли това в ущърб на болницата и общината, с чиито пари се плащат? Ако цените не са тези, то тогава с тези фактури се мами и някой си е сложил част от вписаните пари в джоба. Кой е извлякъл тази лична изгода за сметка на обеднялата болница? 

 

След предаването ни нямаше отзвук в прокуратурата. Тази история обаче ни показва как се манипулира с фактура. Преди всичко това става с описване на несъществуваща сделка или пък сделка на завишена цена, с цел купувачът или продавачът, или пък и двамата да си приберат остатъка от парите.

 

Ако има някъде място, където да си намерим фактури на килограм, за да крадем от измислени сделки, то това е квартал „Илиянци” в  София. Само че тук е много по-просто – няма нужда да сме се наговорили с фирма продавач или доставчик. Просто си купуваме от тези търговци фактура, попълнена с данните на непозната за нас фирма, плюс касов бон от нея, със стойността в пари, колкото си поискаме.

 

За тези схеми ще ви разкажем неделя в предаването „Разследване”, след централната емисия новини.