Спектакълът разказва за историята на Трявна

Подобно на аудио-визуалния спектакъл „Звук и светлина” на Царевец, тази вечер в Трявна за първи път ще бъде представено светлинно и музикално шоу. То пресъздава историята на китното балканско градче.


Спектакълът разказва за историята на Трявна. От траките, през битката при Тревненския проход през 1190 г., Османското иго, Априлското въстание и Руско-турската освободителна война, та до наши дни. Всичко това е представено чрез проектиране на различни сюжети на кулата и осветяване на околните исторически обекти, под звуците на драматична  музика.


„Разказва историята на Трявна, създаването, развитието на Трявна, създаването на Часовниковата кула, на школота, където е преподавал дядо Славейков. Там има и дикторски текст, това ще бъде важно за туристите, още повече че има възможност за превод на още няколко езика, така че няма да бъде само на българские език”, обяснява инж. Драгомир Николов – кмет на Община Трявна.


Четири години били необходими на специалистите да намерят от дълбоките исторически архиви автентична информация, която да включат в спектакъла.


Най-доволни от новата придобивка за града са жителите на Трявна. От общината обещават да пускат аудио-визуалното шоу на емблематични дати, както и по заявка на желаещи.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Кремена Недялкова